Optymalne sposoby na zwiększeni podaży błonnika
Zwiększenie podaży błonnika pokarmowego w diecie może wydawać się wizją kosztowną, jak i niewartą zachodu. Jest jednak zupełnie inaczej. Błonnik wbrew wszelkim przekonaniom to substancja, którą znajdziemy w wielu przeróżnych produktach, obok których przechadzamy się na co dzień w sklepach spożywczych, jak i hipermarketach. Błonnik pokarmowy i jego występowanie w diecie nie jest powiązane z wydawaniem horrendalnych sum na suplementy i tabletki wspomagające prawidłowe odżywianie.
Możemy o tym zapomnieć, jeżeli zadbamy o dostarczanie go w postaci produktów naturalnego pochodzenia. Skupiając uwagę na plonach, takich jak otręby, owies, orkisz możemy zapewnić sobie nadprogramowe ilości błonnika, które w dietach zazwyczaj brakuje. To nie wszystko, co natura sprezentowała nam w postaci możliwości uzupełniania błonnika w diecie. Co ma najwięcej błonnika? Warzywa i owoce to kolejny sposób na włączenie do jadłospisu naturalnych produktów, które nie będą nas wiele kosztowały, a mimo to skutecznie pozwolą zwiększyć jego podaż. Naturalne produkty to potwierdzenie tego, że zdrowia nie musimy szukać w aptekach, wszystkie substancje wspomagające organizm, jak i witaminy możemy pozyskać z dobrze zbilansowanej diety.